“Prekarya”: Tehlikenin Farkında Mıyız?

İNGEV ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezinin iş birliğinde beş yıldır yürüyen ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi, yayınladığı “Prekarya ve Toplumsal Güvence” raporu ile Türkiye’deki yaygınlaşan güvencesizlik problemine çözümler sunmayı amaçlıyor.

Dr. Sarphan Uzunoğlu tarafından bir dizi araştırma sonunda hazırlanan Rapor’da öngörülemeyen ve riskli bir çalışma şekli olarak tanımlanan güvencesiz çalışmanın her geçen yıl küresel bir norm haline geldiği belirtiliyor. Türkiye’deki güvencesizlik problemi ve genişleyen “prekarya” ekseninde ortaya çıkabilecek sosyal ve ekonomik problemler tanımlanıyor. Üretilebilecek politikalar tartışmaya açılıyor.

Yaklaşık 9 milyon kişinin kayıt dışı çalıştığı tahmin edilen Türkiye’de 1 milyon kişi de geçici koruma altında çalışıyor. Genç işsizlik 5.5 milyon dolayında. Bu sayılara sosyal ve ekonomik yaşamdan atılmış kişileri, hukuki gerekçelerle çalışma hayatında izole edilen kişileri  de ekleyebiliriz.  Böylece, güvencesiz yaşayan çok büyük bir topluluk ortaya çıkıyor.

Bu seviyedeki bir güvencesizlik sağlıklı bir insani gelişim ve toplumsal ilerleme için büyük bir tehlike.

Rapor bu tehlikenin boyutlarını gösterirken hangi sosyal politikalarla müdahale edilebileceğinin de çerçevesini çiziyor.

Raporu okumak için tıklayınız

Comments are closed.