Okul dışı kalan çocuklar, hem toplumla uyumlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor hem de hayatlarının ileri evrelerinde ekonomik fırsatlara erişimlerini yitiriyor. İNGEV, bu doğrultuda, okul dışı kalmış çocukların durumlarını analiz etmeye ve eğitim hayatlarını devam ettirmelerini destekleyecek yolları araştırmaya önem veriyor.
Türkiye’deki mülteci çocuklar, eğitime erişim açısından riskli gruplardan bir tanesi. Türkiye, görece kısa sürede okul çağındaki mülteci çocukların çoğunluğunu örgün eğitime dahil ederek önemli bir başarı yakaladı. Ancak özellikle Güneydoğu bölgesinde çeşitli nedenlerle okul dışı kalan çocukların oranı Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor.
İNGEV, 2021 yılında bu durumun nedenlerini araştırmak için okul dışı kalan çocuklarla ilgili bir durum analizi yürüttü. Bu araştırmanın ana bulgularını İNGEV TAM Direktörü Can Çakır, 15 Şubat tarihinde Şanlıurfa’da Valilik ve çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katıldığı bir organizasyonda paylaştı. Bu analiz, özellikle gelir durumu, çocuk işçiliği ve dil bariyerlerinin eğitime katılımı olumsuz etkilediğini öne çıkarırken Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay şehirlerinde uygulanabilecek öneriler geliştirdi.
Okul dışı kalan çocuklar ve genel olarak Eğitim alanındaki çalışmalarla ilgili İNGEV Periyodik Araştırma ve İş Geliştirme Koordinatörü E. Merve Yağmuroğlu Erdil ile iletişime geçebilirsiniz: merve.yagmuroglu@ingev.org
Raporu okumak için tıklayınız…