Kahramanmaraş ve Hatay’da Umut Tohumları: Kadın Girişimcilerin Yeniden Ayağa Kalkış Hikâyesi

İNGEV’in deprem bölgesinde kadınların ekonomik güçlenmesine odaklanan Eleleyiz projesi, Kahramanmaraş ve Hatay’da sahada yürütülen kapsamlı çalışmalarla umudun simgesi olmaya devam ediyor. Her iki şehirde yapılan gözlemler, depremin yıkıcı etkilerine rağmen, kadın girişimcilerin ve esnafın şehrin ekonomisini yeniden canlandırmak için verdiği azimli mücadeleyi gözler önüne seriyor. Hatay hâlâ derin yaralarını sarmaya çalışırken, Kahramanmaraş geçen 1,5 yılda yürüttüğü kararlı çalışmalarla depremin izlerini silme yolunda büyük bir adım attı.

Bu zor dönemde, yol kenarlarında ve organize konteyner çarşılarda faaliyet gösteren şehrin esnafları, ekonomiyi ayakta tutmak için umut dolu bir çaba sarf ediyor. Sektör fark etmeksizin, her iş hacminden kadın girişimciler bu yeniden ayağa kalkma çabasının en güçlü temsilcileri olarak öne çıkıyor. İNGEV, Eleleyiz projesi aracılığıyla onların hikâyelerine ışık tutarak, dirayetli çalışmalarının ardındaki zorlukları, azimleri ve başarılarını tanıtmak istiyor. Bu güçlü kadınlardan ikisinin ilham verici hikâyesini sizinle paylaşarak, onların her adımda ekonomiye kattığı değeri ve direnişlerini daha yakından tanımanızı sağlayacağız:

  • Bal Kabağı Tatlısı Üreticisi (Hatay): Hatay’ın gastronomisine özgü kireçte bal kabağı tatlısı üreten ve satan bir girişimciydi. İşletmesi yerel çiftçilerden bal kabağı temin etmek, küçük bir fabrika işletmek ve toptan ticaret yapmak üzerineydi. Şu anda bu işini yeniden kurmaya çalışıyor. Önemli bir iş hacmine rağmen sınırlı finansal bilgiye sahip ve düzensiz muhasebe hizmetleri var. Gelir, maliyet yapıları, kâr marjları, fiyatlandırma ve nakit akışı konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. İNGEV gibi küçük hibeler için başvuru yapabiliyor ancak KOSGEB gibi daha büyük krediler için gereken belgeleri sağlayacak kapasitesi yok.
  • Tarhana Üreticisi (Kahramanmaraş): Yerel çiftçilerden temin ettiği ham maddelerle toptancılar, perakendeciler ve tüketiciler için yerel tarhana ve cipslerini üretiyor. Deprem öncesinde günlük 500 kg üretim yapıyorlardı, ancak şimdi daha düşük kapasiteyle çalışıyorlar. Hedefleri, güçlü talep nedeniyle deprem öncesi kapasiteyi iki katına çıkarmak; ancak, üretimin her alanında ölçek büyütme sorunlarıyla karşı karşıyalar. Büyük bir operasyon yürütmelerine rağmen maliyet, gelir, kâr marjları ve nakit akışı takibi konusunda temel finansal izleme eksiklikleri var.  

Renan Burduroğlu’nun yönetiminde iş geliştirme danışmanlıklarını tamamlayan, bu ilham verici hikâyenin kahramanı kadın girişimciler, Eleleyiz projesi ile destek hibeleri alarak iş planlarını oluşturdular ve somut adımlar attılar.

Eleleyiz, Hatay ve Kahramanmaraş’ta gıda, tekstil, kırtasiye, el sanatları, mobilya ve kozmetik sektörlerinde tedarikçi ve satın almacı etkinlikleri düzenleyerek yeni ticari bağlantılar kurmalarını sağladı. Migros, g2m, Metro ve Coca-Cola gibi markaların katılımıyla gerçekleşen tedarik zinciri toplantılarında kadın girişimciler hem yeni pazarlara açılmak için geri bildirim aldılar hem de pazar paylarını artırma fırsatları elde ettiler.

Yerel iş birliği örneği olan bu etkinlikler, Hatay’da Türkiye Yerel İnsani Forumu ve Kahramanmaraş’ta KMTSO ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle organize edilerek sahadaki aktörlerin katılımıyla büyük başarı elde etti ve yeni çalışmalar için ilham kaynağı oldu.

Kasım ayının ikinci yarısında Kahramanmaraş’ta düzenlenecek “Yeniden İnşa Sürecinde Kadın Girişimciler” Konferansı, İNGEV, KMTSO, SEDEFED ve EYODER gibi kuruluşların bölgedeki kadın girişimcilere yönelik projelerini birleştirdiği, bu alanda türünün ilk örneği olarak dikkat çekiyor. Kadın girişimciler, ekonomi aktörleri, sivil toplum ve akademinin buluşacağı etkinlikte, kadın girişimcilerin yeniden inşa sürecindeki zorlukları ve fırsatları, özel sektörün bölgeye yönelik çalışmaları ele alınarak bugüne kadarki çalışmalar değerlendirilecek ve gelecekteki hedef alanlar belirlenecek.

Değerlendirmeler, finansmana erişim ve hibelerin kadın girişimciler için önemini koruduğunu gösteriyor. Ayrıca, finansal okuryazarlık, kayıt tutma, markalaşma kapasitesi ve dijital beceriler de öne çıkan destek alanları arasında. Bu konularda yerel ve ulusal aktörlerle iş birliği yaparak kaynakların etkin kullanımının sağlanması büyük önem taşıyor.

Dileriz deprem bölgesinde kırılgan grupların ekonomik güçlenmesi amacıyla kurduğumuz iş birliği ve dayanışma ağları el ele çoğalsın!

Comments are closed.