İNGEV olarak, Şanlıurfa’da sosyal uyum perspektifi çerçevesinde ekonominin ve ticaretin kalkınmasına destek vermek en büyük amacımız. Bu bağlamda, gerçekleştirilen çevrim içi açılış etkinliğinde İNGEV, ŞUTSO (Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası) ve DRC yöneticileri, Şanlıurfa’nın ekonomisi ve istihdamının gelişimine katkıda bulunacak iş geliştirme merkezi ile ilgili düşüncelerini paylaştılar:
📍 İNGEV Başkanı Vural Çakır: “Şanlıurfa, ülkemizde sosyal uyumun en iyi ölçümlenebileceği şehirlerden biri. Ev sahibi ve mülteci nüfusun uzun vadede mesleki donanıma sahip olmaları, sürdürülebilir gelir kaynaklarına ve yaşam koşullarına erişebilir olmaları çok kritik bir nokta.”
📍 Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil İbrahim Peltek: “Girişimcilik ve istihdam, nitelikli eleman yetiştirme konusu, Urfa’nın en öncelikli meselesi. Urfa’da 2018-2020 arasında 1864 şirket kuruldu, Türkiye ortalamasının oldukça üstündeyiz. Bunun sosyal uyuma olumlu yansıması temennimiz.”
📍 Danish Refugee Council / Dansk Flygtningehjælp Laila Zulkaphil: “DRC olarak amacımız, yerinden edilmişlere onurlu bir hayat sunabilmek, bu anlamda da Şanlıurfa şehrinin öneminin farkındayız. Bu sene Urfa’da 53 tane start-up oluşturacağız.”
Şu ana kadar Danish Refugee Council / Dansk Flygtningehjælp finansmanı ile 300’den fazla faydalanıcıya girişimcilik ve KOBİ kapasite geliştirme eğitimi veren merkezimiz, hizmetlerine şirket kuruluşu, şirket yasallaşma, danışmanlık ve iş ağlarına erişim destekleri ile devam edecek.
Eğitimler Tüm Hızıyla Devam Ediyor
İNGEV Şanlıurfa İş geliştirme Merkezi tarafından DRC (Danimarka Mülteci Konseyi) iş birliğiyle yürütülen, KFW (Almanya Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı) ve DANIDA (Danimarka Dışişleri Bakanlığı) tarafından fonlanan, Şanlıurfa ekosistemine yeni firmalar kazandırmayı hedefleyen projemiz, Şanlıurfa’da yaşayan mülteci girişimcilerin kapasitelerinin ve iş fikirlerinin geliştirilmesi için eğitim ve danışmanlık desteği, Şanlıurfa’daki işyerini ruhsatlandırmak isteyen firmalara yönelik danışmanlık ve hibe desteği, Şanlıurfa ve Kilis’teki KOBİ’lerin iş becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim ve danışmanlık desteği sağlıyor.
Gelecek Dönemde Hangi Eğitimler Verilecek?
İnkübasyon ve Küçük Hibe Programının yeni başvuru dönemi Şubat ayı içinde açılmıştı, yeni programın eğitimleri ise Mart ayında başlıyor. Toplam iki ay sürecek eğitim programına en az 50 kişinin katılması bekleniyor.
Eğitimler gelecek dönemde de, Şanlıurfa ve Kilis’teki KOBİ sahiplerine ve çalışanlarına yönelik kapasite güçlendirme eğitimleri devam edecek.
Şanlıurfa’da işyerini ruhsatlandırmak isteyen KOBİ’lere yönelik olarak “İşyeri Formalleştirme ve Ruhsatlandırma Semineri” düzenlenecek ve işyerini ruhsatlandırmak isteyen firmalara destek sağlanacak.