Bilim Kurgu Sineması’nın başlangıç meridyeni olarak kabul edilen Georges Melies’nin “Aya Seyahat” filminden bu yana tam 114 sene geçti. Sinema tarihinin en merak uyandıran dallarından biri olarak bilim kurgu, insanoğlunun yaşadığı evrime benzer bir süreci geride bırakarak, milyonları sinema salonlarına çekmeye devam ediyor. Daha da önemlisi bizler, kendinden üstün varlıklar, gezegenimizin geleceği, onu bekleyen olası tehlikeler, zamanda yolculuk ve uzayda kolonileşme üzerine her gün kafa yormayı ve sorgulamayı sürdürüyoruz.
Ülkemizde bilim kurgu sinemasına olan ilgiyi artırmak üzere, N. Berk Çoker’in yazdığı “Bilim Kurgu Sineması: 1900-1970” adlı kitap raflardaki yerini aldı. Seyyah Kitap’tan çıkan bu çalışma, bilim kurgu sinema tarihine ışık tutan ilk Türkçe kitap olma özelliğine de sahip.
Sinemanın başlangıcından 1970 yılına kadarki dönemi kapsayan bu çalışmada; bilim kurgu sineması adına dünya sinemasında yapılan filmler kapsamlı bir biçimde, dönem özellikleri dikkate alınarak inceleniyor. 2 kitaplık projenin ilk kitabı olan eserde; Amerika, Almanya, Rusya, Fransa, Çekoslovakya, Danimarka, İtalya, İngiltere ve Japonya gibi farklı coğrafyalardan 30’a yakın bilim kurgu filmi mevcut.
Bilim Kurgu sinemasının ortaya çıkışı, uzay yarışının bilim kurgu sinemasına etkileri, Soğuk Savaş’ın bilim kurguya yansımaları gibi konular, “Bilim Kurgu Sineması 1900-1970 kitabında okuyucuyu bekleyen konu başlıklarından bazıları.
Yazar Hakkında
1979 senesinde doğan N. Berk Çoker, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri eğitiminin ardından gittiği Avrupa’da yedi seneyi aşkın bir süre yaşadı. Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi üzerine yüksek lisans yapan yazar, Fransa’nın Lille Yüksek Gazetecilik Üniversitesi’nde eğitim gördü. İskandinavya’nın Türkçe yayın yapan en önemli gazetelerinden Haber’de sayfa editörü olarak iki sene çalıştı. Bu dönemde Cumhuriyet Gazetesi için de Pazar yazıları kaleme aldı. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Enstitüsü Arşivinden sorumlu dayısı Ümit Gürkan’ın etkisiyle çok küçük yaştan itibaren sinema tutkusu başladı. Sadece 5 yaşındayken dayısının ona seyrettirdiği E.T. Filmi, Bilim Kurgu Sinemasına olan hayranlığının başlangıç noktası oldu.
Sevdalısı olduğu Latin Amerika başta olmak üzere yaklaşık 60 ülke gezen Çoker, gittiği her ülkenin sosyo-kültürel alt yapısını gözlemleme şansı buldu. Şu anda ikinci kitabı “Bilim Kurgu Sineması 1970-2016” üzerine çalışmalarını devam ettiren yazar, Vakfımızın Proje Direktörü ve Stratejik Yönetim Danışma Kurulu Üyesidir.
Add a Comment