“Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğini Güçlendirmek” Hatay Çalıştayı Gerçekleştirildi
22 Mart günü Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğini Güçlendirmek” Hatay Çalıştayı’na kamu kuruluşları, mülteci girişimciler, Türk işadamları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. İNGEV ve İPM ortak girişimi “ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi”nin, UNHCR ile işbirliği içerisinde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği gerçekleştirdiği çalıştayda açılış konuşmalarını İNGEV Direktörü Berk Çoker, UNHCR Hatay Saha Ofisi Uzmanı Rıfat Kerim Menemencioğlu ve UNHCR Yetkinlik Programları Sorumlusu Asuman Baba yaptılar.
Ardından T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden Dış Ticaret Uzmanı Ali Can Kahya “Yerel Girişimciliği Geliştirmek için Devlet Teşvikleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bunu takiben İNGEV Mütevelli Heyeti Üyesi Avukat Arkın Eyvazoğlu “Şirket Kuruluşları ve Kuruluş Sonrası Hukuki Yükümlülükler” konulu sunumunda mülteci girişimcilere detaylı bilgi verdi. Bu iki önemli sunum sonrasında İNGEV’in hazırladığı İstanbul, Hatay, Mersin ve Adana’da yaşayan 8 mülteci girişimcinin ticaret hayatlarını anlatan “Hayatı İnşa Et, Ticareti İnşa Et” video öyküsü gösterildi ve katılımcılardan beğeni topladı.
Sosyal Uyuma Dair Bilgi Paylaşımı ve Tanıştırma Oturumu’nda ise, gerek mülteci girişimciler, gerek Türk işadamları ve kamu kuruluşları temsilcileri, değerli yorumları ile “Hatay’da ticari gelişme fırsatları ve mülteci şirketlerin ihtiyaçları neler, Hatay’da ne tür desteklere ihtiyaç var, Hatay’da mülteci şirketler nasıl iş hayatına daha iyi entegre olabilirler, Hatay’da mülteci şirketlerin ne tür hukuki, finansal bilgi ihtiyaçları var” gibi sorulara yanıt aradılar. Oldukça interaktif geçen bu oturuma; Hatay İşkur İl Müdürü Sn. Ziya Yüksel, İl Ticaret Müdürlüğü’nden Sn. Burhan Kahraman, DOĞAKA (Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı) Sektörel Destekler ve Planlama Birimi Başkanı Sn. Serdar Çınar, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sn. Abdülgani Kit, DASİFED (Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Sekreteri Onur Dönmezer, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Dış Ticaret Birim Yöneticisi İbrahim Eminoğlu, Reyhanlı Suriye Ticaret ve Sanayi Odası otuzu aşkın üyesi ve farklı sektörlerden Hataylı işadamları katıldı.
“Türkiye’de Mülteci Girişimciliğinin Güçlendirmek” Çalıştaylarının Son Ayağı Mersin’de Kuvvetli Bir Katılımla Gerçekleştirildi
12 Nisan günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleştirilen “Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğini Güçlendirmek” Hatay Çalıştayı, kamu kuruluşları, mülteci girişimciler, Türk işadamları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin kuvvetli katılımı ile gerçekleşti. İNGEV ve İPM ortak girişimi “ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi”nin, UNHCR ile işbirliği içerisinde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansal desteği gerçekleştirdiği çalıştayda açılış konuşmalarını İNGEV Direktörü Berk Çoker, UNHCR Geçim Kaynakları (Livelihood) Müdürü Damla Taşkın ve MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar yaptılar.
Açılış konuşmalarının ardından KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, “Küçük ve Orta Ölçekli Şirketlerin Kapasitelerini Güçlendirmek için Hükümet Destekleri” ile ilgili detaylı bilgi verdi. T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden Dış Ticaret Uzmanı Ali Can Kahya “Yerel Girişimciliği Geliştirmek için Devlet Teşvikleri” konulu sunumunda Türkiye yatırım haritasında 3. Bölgede bulunan Mersin’de varolan devlet teşviklerinden bahsetti. İNGEV Mütevelli Heyeti Üyesi Avukat Arkın Eyvazoğlu da “Şirket Kuruluşları ve Kuruluş Sonrası Hukuki Yükümlülükler” konulu sunumunda mülteci girişimcilerle birçok ticari ve hukuki konuda rehber olacak bilgiler paylaştı.
Bu üç önemli sunum sonrasında, İNGEV’in hazırladığı İstanbul, Hatay, Mersin ve Adana’da yaşayan 8 mülteci girişimcinin ticaret hayatlarını anlatan “Hayatı İnşa Et, Ticareti İnşa Et” video öyküsü gösterildi ve katılımcılardan beğeni topladı.
Sosyal Uyuma Dair Bilgi Paylaşımı ve Tanıştırma Oturumu’nda ise, gerek mülteci girişimciler, gerek Türk işadamları, kamu kuruluşları ve STK temsilcileri, değerli yorumları ile “Mersin’de ticari gelişme fırsatları ve mülteci şirketlerin ihtiyaçları neler, Mersin’de ne tür desteklere ihtiyaç var, Mersin’de mülteci şirketler nasıl iş hayatına daha iyi entegre olabilirler, Mersin’de mülteci şirketlerin ne tür hukuki, finansal bilgi ihtiyaçları var” gibi sorulara yanıt aradılar. Oldukça interaktif geçen bu oturuma; MTSO üyeleri, 50’nin üzerinde mülteci girişimci, Mersin Serbest Bölgesi (MESBAŞ), Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), Mersin’deki farklı özel sektör temsilcileri, Mersin ve Adana’nın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler, Mersin’de çalışan bazı yerel, ulusal, uluslararası STK’lar ve yerel basin katıldı.