1946 yılında, bilim insanları Mart ayının bir soğuk haftasında doğan binlerce çocuğu gözlemlemeye başlar. Ama kimse, bunun dünyanın en uzun süreli insani gelişme çalışması olacağını öngörmemektedir. Öyle uzun sürecektir ki tam 5 kuşak. İşte 70 yıllık projede gözlemlenen kişiler, dünyada açık ara en iyi çalışılmış insanlar ve bir gerçek var ki, insan hayatını incelemenin en basit şekli bile, bizlerin doğuşunu, okula gidişini, ebeveynliğimizi ve ölümümüzü bile etkiliyor. Bu inceleme beraberinde bugünün İngiltere’sinde neredeyse her bireye dokunan bir çalışma.
1946’dan beri yürütülen çalışmaların sonuncusu, çocukların doğumundan yetişkinliğine kadar uzanacak dönemi inceleyecek 5. doğum kuşak çalışması. Bir önceki çalışmalara benzer olarak, “The Life Project” yeni kuşak İngiliz çocuklarının sağlık, yetişme ve yaşam faktörleri hakkında geniş çaplı çiçeği burnunda bilgileri bizimle paylaşıyor olacak.
Çalışma temel olarak, bebeğin erken hayat tecrübeleri ile, yaşamının ileriki safhalarında karşılaştığı sonuçların biyolojik ve çevresel faktörlerle ilişkisine odaklanıyor. Araştırmanın 5 teması ise şöyle:
- Eşitsizlik, çeşitlilik (etnik dahil olmak üzere), yeni kuşak İngiliz çocuklarındaki sosyal değişimler
- Okula hazır olma konusunda erken yaşam faktörleri ve gelecek eğitim performansı
- Çocuklukta sağlığın ve hastalığın gelişim başlangıcı
- Sosyal, duygusal ve zihinsel gelişme: Çocuk ve Ebevyn İlişkisi
- Mahalleler ve Yakın Çevre: Çocuk ve Ebeveyn üzerindeki etkisi
Add a Comment