Yerel Etki’nin Bu Seferki Durağı Beşiktaş’tı

‘Yerel Etki’ atölyelerimiz, Beşiktaş Belediyesi işbirliğinde devam etti.

Bu fikir geliştirme atölyelerinde, kent yaşamına toplumun her kesiminden hassas grupların ve dezavantajlı bireylerin daha etkin bir şekilde katılımını sağlamak amacıyla kritik başlıkları ele alıyoruz.

Eyüpsultan, Sultanbeyli, Fatih, Sultangazi, Ataşehir ve Beşiktaş Belediyeleri’nde gerçekleştirdiğimiz sosyal kapsama atölyelerinde şu üç ana konu üzerine odaklandık.

1- İlçelerdeki dezavantajlı grupları tanımlanması ve bu grupların temel ihtiyaçlarının belirlenmesi.
2- Belediyenin bu gruplara yönelik sunabileceği en etkili veya yenilikçi destekler ve mevcut programlarda yapılabilecek iyileştirmeler.
3- Bu gruplara yönelik mevcut sosyal yardım ve destek programlarının etkilerinin artırılması ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR

– Beşiktaş, İstanbul’da en yaşlı nüfusa sahip ikinci ilçe belediyesi (Kadıköy’den sonra), dolayısı ile +65, ve +65 yalnız yaşayanlar;
– Kent yoksulluğu ile mücadele eden ve barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencileri;
– Sosyo-ekonomik durumu düşük aileler (Karanfilköy ve Türkali vb);
– Yine her ilçede olduğu gibi benzer kesişim kümeleri (kadın, engelli, +65) Beşiktaş belediyesinin genel olarak en dezavantajlı grupları.

ANA ODAK NOKTALARI

– Mahalle bazlı haritalama ile verinin yerelleştirilmesi (mahalleden mahalleye sosyoekonomik durumu çok ciddi farklılıklar gösterebiliyor),
– “Zihinlerdeki biz genciz” algısının kırılması ve +65’ye yönelik daha fazla kapsayıcı sosyal politika geliştirilmesi,
– Bir kadın sığınma evinin inşası,
– Beşiktaş sınırları içinde bulunan 9 üniversite dolayısı ile yüksek sayıda üniversite öğrencisinin yurt sorununa çözüm bulunması,
– Belediye personelinde uzman sayısının eksikliği, sivil toplum işbirliği ile STK’ların teknik uzmanlıklarından yararlanılması,
– +65 Yaşlı bakımı ve temel bir sağlık okuryazarlığı eğitimlerinin hayata geçirilmesi,
– Daha aktif çalışan ve toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin daha kapsamlı hale gelmesini sağlayacak bir Eşitlik Birimi ana odak noktaları.

Atölyelerimiz, gelecek haftalarda İstanbul’daki diğer ilçe belediyeleri ile devam edecek.

Comments are closed.