Toplumları Güçlendirmek: Sosyal Kapsama & Kadıköy

‘Yerel Etki’ atölyelerimiz, Kadıköy Belediyesi işbirliğinde devam etti.

Mart ayından beri Eyüpsultan, Sultanbeyli, Fatih, Sultangazi, Ataşehir, Beşiktaş ve Kadıköy Belediyeleri’nde gerçekleştirdiğimiz sosyal kapsama atölyelerinde şu üç ana konu üzerine odaklanıyoruz.

1- İlçelerdeki farklı ihtiyaçlardan grupların tanımlanması ve bu grupların temel ihtiyaçlarının belirlenmesi.
2- Belediyenin bu gruplara yönelik sunabileceği en etkili veya yenilikçi destekler ve mevcut programlarda yapılabilecek iyileştirmeler.
3- Bu gruplara yönelik mevcut sosyal yardım ve destek programlarının etkilerinin artırılması ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR

Kadıköy, İstanbul’da en yaşlı nüfusa sahip ilçe belediyesi, dolayısı ile +65, ve +65 yalnız yaşayanlar;
Sosyo-ekonomik durumu düşük aileler (Dumlupınar, Merdivenköy, Fikirtepe ve Sahrayıcedid mahallelerinin belli kısımları)
Yine her ilçede olduğu gibi benzer kesişim kümeleri (özel gereksinimli çocuklar ve aileleri, engelli bireyler, iklim krizinden zarar görenler) Kadıköy belediyesinin genel olarak en dezavantajlı grupları.

Ek not: Sokak hayvanları ve Endüstriyel hayvancılık/gıda güvenliği/hayvan hakları özelinde kümes hayvanları

ANA ODAK NOKTALARI

✅ Belediyelerin “önleyicilik” nosyonuna odaklanarak, farklı ihtiyaçlardan grupların sorunlarına müdahele mekanizmasını geliştirmesi.
✅ Bu gruplara dair özelleştirilmiş merkezler kurulması (örnek: “riskli bebekler”, otizm konulu aile danışma merkezleri)
✅ Mahalle bazlı haritalama ile verinin yerelleştirilmesi ve veri toplama aracılığı ile belediye hafızasının kurumsallaşması.
✅ Belediye sınırları için kreş sayısının artırılması ve bu sayede kadının iş gücünde erkeklerle aynı oranda erişiminin sağlanması.
✅ Yardım temelli değil, hak temelli, herkesi kapsayacak evrensel hizmetlere uzanan bir yaklaşım oluşturulması (ulaşım özelinde kaldırımlar, kılavuz yolları, rampalar vb)
✅ Siyasi duruşu ne olursa olsun, iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığı ilçe belediyeleri arasında şeffaf bir mekanizma yaratılması
✅ Ortak proje başvuru yapıları aracılığı ile Belediye, STK, Üniversite iş birliklerinin artırılması
✅ Büyükşehir ve il belediyelerinde aktif hizmet veren istihdam bürolarının ilçe belediyeleri özelinde yerelleşmesi ve kendi sınırları içindeki işsizliğe inovatif ve uygulanabilir çözümler geliştirmesi
✅ Gıda güvenliğinin ciddi önem teşkil ettiği günümüzde, Belediyelerin kafes yumurtası üretimi ve tüketiminin sona erdirilmesi için özel çalışmalar yürütmesi

Atölyelerimiz, gelecek haftalarda İstanbul’daki diğer ilçe belediyeleri ile devam edecek.

Comments are closed.