‘Yerel Etki’ atölyelerimiz, Beykoz Belediyesi işbirliğinde devam etti.
Mart ayından beri Eyüpsultan, Sultanbeyli, Fatih, Sultangazi, Ataşehir, Beşiktaş, Kadıköy ve Beykoz Belediyeleri’nde gerçekleştirdiğimiz sosyal kapsama atölyelerinde şu üç ana konu üzerine odaklanıyoruz.
1- İlçelerdeki farklı ihtiyaçlardan grupların tanımlanması ve bu grupların temel ihtiyaçlarının belirlenmesi.
2- Belediyenin bu gruplara yönelik sunabileceği en etkili veya yenilikçi destekler ve mevcut programlarda yapılabilecek iyileştirmeler.
3- Bu gruplara yönelik mevcut sosyal yardım ve destek programlarının etkilerinin artırılması ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi.
Beykoz Dezavantajlı Gruplar
➤ 65+ ve özellikle 80 üstü yalnız yaşayan ve onlarla ilgilenen aile üyeleri
➤ Kreşlerin az olması dolayısı ile 0-4 Yaş Çocuk Anneleri
➤ Beykoz köylerinde yaşayan, eğitime, dijitale, istihdama erişim problemi yaşayan kesim
➤ Evdeki Kadınlar (NEET Kadın)
➤ Engelli Bireyler
➤ Madde Bağımlıları ve Aileleri
➤ yine her ilçede olduğu gibi benzer kesişim kümeleri Beykoz belediyesinin genel olarak en dezavantajlı grupları.
+ Sokak hayvanları
Beykoz’da Ana Odak Noktaları
- Engelli derneklerinin finansmanı ve yönetişimi ile ilgili Belediye desteğinin artırılması, Engelli derneklerine verilen hizmet alanlarının genişletilmesi, mülk ihtiyaçlarının karşılanması
- Kreşlerin az olmasından dolayı çocuk anne sosyalleşme alanlarının geliştirilmesi, belediye sınırları içinde kreş sayısının artırılması ve bu sayede kadının iş gücüne erkeklerle aynı oranda erişiminin sağlanması.
- Engelli ailelerine terapi desteği sağlanması ve afet bilinci eğitim verilmesi
- Beykoz’daki boş köy okullarının kullanılması, özel idare ve hazineye ait bu yerlerin belediyece satın alınıp, yaşam merkezlerine daha ucuz eğitim veren okullara dönüştürülmesi
- Eğitim çağından çıkmış işgücü odaklı bağımsız yaşam becerilerinin kazandırılacağı atölyelerin yapılması
- Engellilik durumunun önceden tespiti için 2023’e göre daha yüksek katılımlı ve uluslararası bir kök hücre seminerinin organizasyonu.
- Hayvan severlerden mahalle temsilcilerinin belirlenmesi ve Belediye ile sokak hayvanlarının durumu özelinde daha fazla iletişimde olunması.
- Mahalle bazlı haritalama ile verinin yerelleştirilmesi ve veri toplama aracılığı ile belediye hafızasının kurumsallaşması.
- Yardım temelli değil, hak temelli, herkesi kapsayacak evrensel hizmetlere uzanan bir yaklaşım oluşturulması (ulaşım özelinde kaldırımlar, kılavuz yolları, rampalar vb)
- Büyükşehir ve il belediyelerinde aktif hizmet veren istihdam bürolarının ilçe belediyeleri özelinde yerelleşmesi ve kendi sınırları içindeki işsizliğe inovatif ve uygulanabilir çözümler geliştirmesi
Atölyelerimiz, gelecek haftalarda İstanbul’daki diğer ilçe belediyeleri ile devam edecek.