Sürdürülebilir Kalkınmanın Zirvesindeki Büyükşehir ve İller

İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma İNGEV’in temel çalışma alanı. Çeşitli ön analizlerden sonra ilçeler için hazırladığımız İnsani Gelişme Endeksinin iller için Sürdürülebilir Kalkınmayı da ölçebilecek bir şekilde gelişebileceğini belirledik.

Akademik koordinasyonunu Prof. Dr. Murat Şeker’in yaptığı geniş bir ekip bir yıl süren yoğun bir veri toplama, işleme, endeksleme çalışmalarından sonra İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma Endeksi (İGE/SKA) raporunu hazırladı. Böylece  dünyada da ilk defa  yerel yönetimler bazında  bir Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları performans ölçümü gerçekleştirildi.

Çalışma tamamen İNGEV’in öz kaynakları ile gerçekleştirildi.  Konuyu etraflıca analiz eden Rapor’un sunuş yazısını Vural Çakır, ön sözünü ise UNDP Türkiye  Mukim Temsilcisi Louisa Vinton yazdı.

Rapor’da Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yerel yönetim alanına giren bütün maddeleri yer aldı. Kentlerimiz genelin yanı sıra şu alt kategorilerde değerlendirildi:

Eşitsizliklerin Azaltılması; Güvenli Şehir; İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme; Nitelikli Eğitim; Sağlık ve Kaliteli Yaşam; Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı; Sürdürülebilir Çevre ve Enerji; Sürdürülebilir Çevre ve Topluluklar; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği.

Büyükşehirlerde İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınmanın  ilk sırasında İstanbul yer aldı. Lansman ve ödül toplantısına katılan Ekrem İmamoğlu  bağımsız çalışmaların öneminden bahsedip İNGEV’e teşekkür etti.  İlk beş içinde Ankara, Antalya,  Eskişehir ve İzmir yer aldı.  Muhittin Böcek, Yılmaz Büyükerşen ve Tunç Soyer canlı yayına katılarak görüşlerini paylaştılar. Ankara Büyükşehir Belediyesi   adına da Genel Sekreter Yardımcısı M. Kemal Çokakoğlu lansman toplantısına katılarak görüşlerini ifade etti.

İller kategorisinde ise Çanakkale, Edirne, Isparta, Yalova ve Sivas belediyeleri ilk beş sırayı oluşturdu.

Etkinliği izlemek için tıklayınız

İGE/SKA Raporunu okumak için tıklayınız

 

 

Comments are closed.