İNGEV Başkanı Vural Çakır, vakfımızın afet sonrası çalışmaları ile ilgili bir bilgi notu yayınladı.
Vural Çakır: “Karşılaştığımız felaketin ardından, ana uzmanlık alanımız olan geçim kaynakları çalışmalarını, partner kuruluşlarımızla işbirliği içinde acil yardım ve erken iyileştirmeyi kapsayacak şekilde yeniden düzenledik.
Sosyal araştırma ekibimiz deprem durum bilgilerini ilgili kuruluşlarla paylaşırken, saha ve program yönetim ekiplerimiz de acil yardım çalışmalarına yoğunlaştı.
Deprem sonrası nüfus hareketlerini ve ihtiyaçları, göçmen nüfusu da ayrıca kapsayacak şekilde il bazında belirleyip ilgili kuruluşlarla paylaştık.
Özellikle küçük işletmeler ve KOBİ’lerin hasar durumlarını belirleyen ihtiyaç analizinin ilk aşaması olan 300 işletme değerlendirmesini ekibimiz 2 Mart 2023 yine ilgili kurum ve kuruluşlara aktarıyor.
Böylece, küçük işletmelere yönelik destek çalışmalarını haritalandırmayı ve açık kaynak haline getirmeyi umuyoruz. Şanlıurfa ekibimiz daha önce iş ve istihdam konusunda desteklediğimiz faydalanıcıların durumlarını sahada değerlendiriyor.
Acil yardım çalışmalarına ise üç alanda devam ediyoruz. Deprem sonrası ilk günlerde Şanlıurfa’da battaniye ve sünger yatak dağıtımı, Hatay’da battaniye, hijyen malzemesi ve çadır dağıtımı yaptık. Defne ilçesinde yapacaklarımızla birlikte Hatay’da teslim ettiğimiz çadır sayısı 150 olacak. Çadır teslimlerinde Hatay temsilcimizle, İstanbul ve Şanlıurfa’dan giden arkadaşlarımız görev alıyor. Çadırları Ankara’da çadır üreten şirketlerden tedarik ediyoruz.
Önümüzdeki günlerde Gaziantep’te de özellikle kadınlara yönelik hijyen malzemeleri üzerinde çalışabileceğiz. Şu aşamada acil yardım açısından esas yoğunlaşma olmasa da değişik illere yerleşen depremzedeler de önemli bir başka ihtiyaç grubunu oluşturuyor. Bu kesimin küçük yerel kampanyalar ile desteklenebileceğini düşünüyoruz.
Depremzede öğretmenleri misafir eden Validebağ Öğretmenevi’ni bu şekilde desteklemeye çalışıyoruz. Kurtarma ve barınma çalışmalarının tamamlanması ile birlikte erken iyileştirme ve ardından geçim kaynaklarına yönelik çalışmalar ağırlık kazanacak.
Bunun için çeşitli kuruluşlarla işbirliği halinde özellikle çadır kent ve konteyner kentlerde toplum dayanışma merkezleri kurulmasını hedefliyoruz. Kapasitemizi nasıl artırabiliriz ve daha fazla nasıl katkı yapabiliriz diye çalışmaya da devam ediyoruz. Sevgilerimizle.”