ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi 1. Konferansı Yoğun İlgi Gördü

İNGEV – İPM işbirliği, UNCHR desteği ve Suriye Ekonomi Forumu katkılarıyla hayata geçen ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi’nin ilk konferansı 27 Eylül 2017, Çarşamba günü Salt Galata‘da gerçekleştirildi. “Suriyeliler Tarafından Kurulan Şirketlerin Türkiye’de İstihdam ve Ekonomiye Katkısını Geliştirmek” isimli konferansa kamu, özel sektör, STK ve akademi dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

Bu önemli konuyu tartışmak üzere ilk kez  Suriyeli girişimciler, kamu kuruluşlarından uzmanlar ve ilgili sivil toplum yöneticileri bir araya geldi.

Konferansın açılış konuşmalarını İNGEV Başkanı Vural Çakır ve İPM Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman yaparken, günün moderasyonunu İNGEV Direktörü ve Danışma Kurulu Üyesi Berk Çoker yaptı. Etkinlikte, Building Markets’ın yakın zamanda yayınladığı “Another Side to the Story” raporu Ülke Direktörü Işık Oğuzertem tarafından sunuldu. Suriyeli Girişimcilerden Öyküler panelinde Suriyeli girişimcilerden dinlenen başarı öyküleri sonrası Büyükelçi Adnan Keçeci‘nin Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin genel durumu üzerine konuşma yaptı. Resmi rakamlara göre, bugün Suriyeli mülteciler tarafından kurulan (yabancı sermaye şirketi statüsündeki) şirket sayısı 8 bine yaklaşıyor. Kayıt dışı sayılabilecek tarafta bu rakamın 30 bini geçtiği tahmin ediliyor.

Türkiye ekonomisine, istihdamına ve genel olarak entegrasyona katkısını artırmak için, Suriyeli mülteci girişimciliğin nasıl desteklenebileceği konusunun tartışıldığı konferansta, Suriye Ekonomi Forumu/ İPM ve İNGEV’in birlikte hazırladığı mevzuat ve ticarete dair Taslak Politika Dokümanı, Suriye Ekonomi Forumu Direktörü Rami Sharrack tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Suriyeli girişimciler için teşvikler, vergi ve muafiyetler, çalışma koşulları, istihdam, iş ağı, resmi çerçeve ve finansal kapsamanın da içinde bulunduğu birçok konu bu özel durum bağlamında değerlendirildi. Konferansın ikinci bölümünde, Taslak Politika Dokümanı ışığında Mevzuat ve Ticaret Esaslı Yorumlar başlığıyla iki panel düzenlendi.

Konferans sonrası Taslak Politika Dokümanına son şekli verilecek ve rapor konu hakkında çalışan kişi ve kurumlarla paylaşılacak.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *