Dünya Bankası Raporu’ndan Çarpıcı İstatistikler…

Dünya Bankası’nın “Yoksulluk ve Paylaşılan Refah” üzerine hazırladığı bir çalışma dünya çapında aşırı yoksulluğun uyku halindeki küresel ekonomiye ragmen düşmekte olduğunu gösteriyor. Öte yandan 2030 yılına gelindiğinde dünyanın aşırı yoksulluğu bitirme amacına ulaşmak için en gerekli bileşenin ise aşırı eşitsizliği azaltmak olduğu konusunda da uyarıyor.

 

“Küresel Yoksulluk ve Paylaşılan Refah” konularında en doğru ve en yeni beklenti ve trendleri açıklayan Dünya Bankası raporuna göre 2013 senesinde günlük 1.90 Amerikan Doları (5.80 Türk Lirası) kazancın altında yaşayan nüfus 800 milyon civarındaydı. Bu rakam 2012 yılındaki rakamlardan nerede ise 100 milyon az. Aşırı yoksulluk konusunda ilerleme, Doğu Asya ve Pasifik’te Çin, Hindistan ve Endonezya’nın önderliğinde gidiyor. Dünyanın aşırı yoksullarının yarısı ise günümüzde Sahra Altı Afrikası üçte biri ise Güney Asya’da yaşıyor.

Finansal krize rağmen, yeni rapor kapsamında incelenen 83 ülkeden 60’ında nüfusun en düşük gelirli yüzde 40’lık kesiminde yaşayanların ortalama gelirinin 2008-2013 yılları arasında arttığı görülmüştür. Daha da önemlisi bu ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 67’sini temsil etmektedir. (Tahmini 4.5 milyar kişi)

 

Raporun tamamını okumak için…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *